Hållbart fiske i rena vatten

Pielisen Kalajaloste Oy i Nurmes i norra Karelen kommer snart att producera upp till 30 000 burkar fisk per dag. Verksamheten drivs av en kärlek till en ren miljö och fiske.

Pielisen Kalajaloste Oy är ett familjeägt företag som grundades 1994 och som fortfarande är verksamt på sin födelseort i Pitkäkoski, Nurmes. Markus och Raakel Tolvanen och deras barn driver produktionen mitt i det natursköna, kuperade landskapet i norra Karelen.

Markus Tolvanen upptäckte sin passion för fiske i tidig ålder i samma omgivningar. Som liten pojke hade han svårt att sova om han inte hade fångat någon fisk under dagen. Då brukade han ibland smyga ut genom sovrumsfönstret och bege sig till stranden för att förbereda sig för nästa dags fisketur. Hans kärlek till naturen ledde så småningom till att Tolvanen blev timmerhuggare i de välbekanta skogarna.

Pielisen Kalajaloste föddes när Tolvanen bestämde sig för att byta ut sin timmermaskin mot en fiskrensningsmaskin och köpa sin första båt. Till en början fiskade han bara för sitt eget behov och gav bort den extra fisken till sina bybor. Så småningom började hungern växa, och nätfiske blev trålning.

”Vi vill ersätta tonfisk med naturlig inhemsk fisk”

Snart började fisken bita så generöst att försäljningen av färsk fisk fick ge vika för konserveringen.

”1998 hade vi tre olika sorters konserverad fisk i tomatsås. På den tiden skötte vi fortfarande allt i olika byggnader”, minns Markus Tolvanen.

Sedan dess har både verksamheten och produktutbudet vuxit till den omfattning som företaget har idag. Pielisen Kalajaloste har 13 anställda och producerar över 3 000 burkar fisk varje dag. Hela produktionsprocessen sker i en enda byggnad. Sommaren 2019 öppnar en ny tillbyggnad till fabriken, tillsammans med en produktionslinje som gör det möjligt att tiofaldiga produktionen.

”Vi vill ersätta den överfiskade tonfisken med etisk, inhemsk och naturlig fisk i den finska vardagsmaten”, säger Markus och Raakel Tolvanen.

Även om efterfrågan på konserverade fiskprodukter ständigt växer, och företagets verksamhet med den, drivs Markus Tolvanen fortfarande av samma passion som i hans barndom inspirerade honom att smyga ut och fiska.

”Jag vill bara fiska. Det finns inget bättre än den där spänningen när man undrar om man kommer att fånga en fisk eller inte.”

Upptäck våra produkter