Kestävää kalastusta puhtaissa vesissä

Pohjois-Karjalan Nurmeksessa toimiva Pielisen Kalajaloste Oy on suomalaisesta kalasta täyssäilykkeitä valmistava yritys. Toimintaa ajaa rakkaus puhtaaseen luontoon ja kalastukseen.

Pielisen Kalajaloste Oy on vuonna 1994 perustettu perheyritys, joka toimii yhä synnyinsijoillaan Nurmeksen Pitkäkoskella. Markus ja Raakel Tolvanen lapsineen pyörittävät tuotantoa kauniissa pohjoiskarjalaisissa vaaramaisemissa.

Markus Tolvasen intohimo kalastukseen alkoi jo lapsena noissa samoissa maisemissa. Pikkupoikana omassa kammarissa maatessa uni ei meinannut tulla, jos kalasaalis oli päivällä jäänyt saamatta. Silloin hän saattoi karata ikkunasta rantaan valmistelemaan seuraavan päivän kalaretkeä. Rakkaus luontoon vei Tolvasen metsuriksi tuttuihin metsiin.

Pielisen Kalajaloste sai alkunsa, kun Tolvanen päätti vaihtaa metsäkoneen kalanperkauskoneeseen ja ostaa ensimmäisen veneensä. Aluksi Tolvanen kalasti omiin tarpeisiinsa ja jakoi ylimääräiset kalat kyläläisille. Vähitellen nälkä kasvoi, ja verkkokalastus vaihtui troolariin.

”Haluamme korvata tonnikalan kotimaisella luonnonkalalla”

Pian Ahti alkoi suoda antimiaan sen verran anteliaalla kädellä, että tuorekalan myyminen oli vaihdettava säilömiseen.

– Vuonna 1998 meillä oli tarjolla kolmea eri kalasäilykettä tomaattikastikkeessa. Silloin kaikki toimenpiteet tehtiin vielä eri rakennuksissa, Markus Tolvanen kertoo.

Siitä toiminta ja tuotevalikoima ovat kasvaneet vähitellen siihen mittaluokkaan, jossa yritys toimii tällä hetkellä. Pielisen Kalajaloste työllistää 20 henkilöä ja tuottaa yli 30 000 purkkia säilykekalaa päivässä. Koko tuotantoprosessi hoidetaan yhdessä tuotantohallissa. Kesällä 2019 käyttöön otettiin tehtaan uusi laajennusosa ja linjasto, joka mahdollistaa nykyisen tuotantokapasiteetin.

– Haluamme korvata suomalaisten arkiruokailussa ylikalastetun tonnikalan eettisellä, kotimaisella luonnonkalalla, Markus ja Raakel Tolvanen toteavat.

Vaikka kalasäilykkeiden kysyntä kasvaa ja yrityksen toiminta siinä samalla, Markus Tolvasta ohjaa yhä sama intohimo kuin pikkupoikana kalalle karatessa.

– Minä haluan vain kalastaa. Ei ole mitään parempaa kuin se jännitys, että tuleeko sitä kalaa vai ei.

Tutustu tuotteisiimme